Feiten en cijfers van ‘Ik Vertrek’
Heb je emigratieplannen, of wil je een nieuw leven in het buitenland beginnen? Dan is het programma Ik Vertrek vast geen onbekende voor je, want vrijwel elke Nederlander die plannen heeft om te emigreren kent het populaire televisieprogramma. Veel landgenoten zijn door ‘Ik Vertrek’ geïnspireerd, of hebben de inhoud van de afleveringen gebruikt om hun toekomstplannen in het buitenland uit te stippelen.
Ik vertrek werd op 2 september 2005 door de Nederlandse omroep de TROS voor het eerst uitgezonden. Sinds de fusie met de Avro is het programma op de zender Avrotros te zien. Ik vertrek volgt Nederlandse gezinnen die naar het buitenland verhuizen om in een land ver weg van de vertrouwde omgeving een nieuw leven te beginnen.
Vanwege de hoge kijkcijfers in Nederland is er sinds 2022 ook een Vlaamse versie van het programma, ‘Ik Vertrek uit Vlaanderen’ genoemd. De Vlaamse versie volgt families, die België achter zich willen laten om naar een ander land te verhuizen en daar een stresslozer leven op te bouwen.
Praktisch iedereen droomt weleens van een nieuw leven in een ander land, vooral na een fijne vakantie bij Nederlanders of Vlamingen, die naar een zonnige bestemming zijn geemigreerd. Maar alles achterlaten om een nieuw leven in een vreemd land te beginnen is een belangrijke beslissing. Het feit dat je ver weg bent van familie en vrienden is niet altijd gemakkelijk, vooral als het eens een keer tegenzit, of niet alles van een leien dakje gaat. Het vereist veel discipline en doorzettingsvermogen om een emigratie droom te verwezenlijken
Meestal blijft het dan ook bij een droom en het percentage van Nederlandse en Belgische gezinnen die daadwerkelijk hun biezen pakken om in een ver land een nieuw leven te beginnen is minimaal. Bij bnbabroad hebben we ons verdiept in de feiten en cijfers van ‘Ik Vertrek’: wat is het totaal aantal landgenoten dat jaarlijks emigreert, wat zijn de populairste bestemmingen onder Ik Vertrek deelnemers, welke activiteiten zijn deze families in het buitenland begonnen, of hoeveel kandidaten van het programma zijn uiteindelijk weer naar België of Nederland teruggekeerd. Dit is wat we ontdekten.
Hoeveel landgenoten emigreren jaarlijks
Per jaar verlaten zo’n 150.000 personen Nederland voor een leven in het buitenland. Dat zijn er meer dan 400 per dag. In België ligt het cijfer rond de 100 personen per dag. Meer tijd voor de familie en een leven met minder stress zijn de voornaamste redenen die deze emigranten aangeven om hun geluk ergens anders te zoeken.
Nadat de beslissing om te emigreren eenmaal genomen is, komt vrijwel altijd de volgende vraag op: Wat is het beste land om naartoe te verhuizen? Is het je favoriete vakantieland waar je het tijdens de zomervakantie altijd goed naar je zin hebt, of spelen andere factoren een rol bij de keuze van een nieuw vaderland? Dit zijn de statistieken van de bestemmingen van Ik Vertrek deelnemers, die een nieuw leven in het buitenland begonnen zijn.
De populairste ‘Ik Vertrek’ bestemmingen
Frankrijk is zonder twijfel de top emigratie bestemming onder de deelnemers aan Ik Vertrek. Meer dan 25% van de families met emigratieplannen koos Frankrijk als hun nieuwe vaderland. Het feit dat je met de auto in minder dan een dag weer terug bent in Nederland of België is zonder twijfel een belangrijke factor. Spanje staat op de tweede plaats. Rond 15% van de Ik Vertrek kandidaten, die een nieuw leven in het buitenland begonnen zijn, kozen voor Spanje.
Sommige deelnemers zijn in het buitenland in dezelfde sector aan de slag gegaan als in Nederland en België. Een opvallend groot percentage echter is een werkzaamheid begonnen die weinig of niets met hun beroep, of loopbaan te maken heeft. Hieronder de feiten en de cijfers van de Nederlandse Ik Vertrek deelnemers met betrekking tot activiteiten en ondernemingen in hun nieuwe vaderland.
Ondernemingen van ‘Ik Vertrek’ kandidaten
Onder de deelnemers aan Ik Vertrek zijn Frankrijk en Spanje de populairste emigratiebestemmingen. Dat 40% van de stellen en gezinnen naar deze landen emigreren is zeker geen toeval. Beide staan namelijk op plek nummer 1 en 2 van de door internationale toeristen meest bezochte vakantiebestemmingen. Geen wonder dat het grootste gedeelte van de deelnemers aan het programma voor een onderneming in de horeca en het toerisme kiest.
Driekwart van de stellen en families begon een Bed and Breakfast, een hotel, een camping, of een vakantiepark. De overige kandidaten kozen voor andere werkzaamheden, onder andere een ijssalon, een yoga retreat, een fysiopraktijk, een restaurant, of een klus- en bouwbedrijf.
Maar is het gras ook altijd groener in het nieuwe vaderland? Wat is de kans huis en haard te verkopen en succesvol een nieuw leven te beginnen in een land met een vreemde taal en andere gewoontes? Dit zijn de feiten en cijfers van landgenoten, die aan Ik Vertrek deelgenomen hebben en nog steeds in het buitenland wonen.
Deelnemers die nog in het buitenland wonen
Sinds de start van Ik Vertrek hebben de programmamakers meer dan 190 Nederlandse gezinnen op hun avontuur gevolgd. De cijfers hieronder baseren zich uitsluitend op de Nederlandse kandidaten, want het programma ‘Ik Vertrek uit Vlaanderen’ is in principe te recent om waarde aan de resultaten te kunnen hechten.
Van het aantal geëmigreerde Nederlanders wonen er momenteel nog steeds rond de 140 stellen en families in het buitenland. Dit betekent, dat voor een derde van de deelnemende families de droom van een nieuw leven in een ander land in duigen is gevallen. 56 gezinnen, die aan het programma deelnamen, zijn in de loop van de jaren weer naar Nederland teruggekeerd. Dat wil zeggen, dat in het geval van de Ik Vertrek deelnemers bijna 1 op de 3 emigranten uiteindelijk weer teruggekeerd is.
Hoe representatief zijn de cijfers van ‘Ik Vertrek’
Als er jaarlijks meer dan 150.000 Nederlanders emigreren dan zijn de cijfers van de 190 geëmigreerde gezinnen, die het programma sinds september 2005 gevolgd heeft, natuurlijk verre van representatief. Tel daarbij op, dat voor een programma als Ik Vertrek het kijkcijfer een doorslaggevende factor is, want zonder kijkers is er geen programma. Alles wat fout gaat tijdens de verhuizing, de aankoop van een pand, de aanvraag van vergunningen, of de verbouwing van de B&B of het hotel wordt vanzelfsprekend geaccentueerd en een beetje aangedikt. Dingen die van een leien dakje gaan zijn daarentegen minder interessant voor de kijkcijfers en worden dus minder naar voren gebracht.
Bij de keuze van de kandidaten wordt natuurlijk ook met de bereikbare kijkcijfers rekening gehouden. Met sommige stellen of gezinnen is het eenvoudiger hoge kijkcijfers te bereiken dan met andere. Een modaal gezin met een goed voorbereid emigratieplan dat zowel administratief als financieel goed in elkaar steekt is natuurlijk minder interessant dan een chaotisch stel, dat geen enkel plan heeft en de ene rare beslissing na de andere neemt. In andere woorden, de perfecte kandidaat voor een reality show als Ik Vertrek.
Emigratieplannen kunnen enorme emotionele reacties teweeg brengen en zelfs bij goed voorbereide personen, die een nieuw leven in een ander land beginnen, gaat er altijd wel wat mis. Uit de cijfers blijkt, dat 2 van de 3 Ik Vertrek deelnemers uiteindelijk hun emigratie droom hebben vervuld. Grofweg kan je als emigrant dan ook aannemen dat je kans op succes minimaal rond de 66% ligt. Hoe beter je voorbereid bent, hoe hoger dit percentage.
Net als bij vele andere ondernemingen in het leven geldt bij emigratie, dat je op de juiste plaats op het juiste moment kunt zijn, maar ook op de verkeerde plek en op het verkeerde moment. Denk bijvoorbeeld aan landgenoten, die net voor de Corona Tijd een Bed and Breakfast, een camping, of een hotel in het buitenland begonnen en maandenlang absoluut geen inkomsten hadden. Zelfs met de beste voorbereiding dient een terugkeer naar Nederland of België nooit uitgesloten te worden.
* Bovenstaande feiten en cijfers van het programma Ik Vertrek zijn gebaseerd op het artikel ‘Emigratieplannen? Alle ins en outs van Ik Vertrek’ op de Avrotros website. Dit artikel is voor het laatst door de redactie van de omroep in januari 2021 aangevuld. De bron van de vermelde emigratiecijfers is het CBS in Nederland en het Belgische Statistiekbureau Statbel.
Logeren bij Landgenoten in het buitenland
Zoek een Nederlandstalige B&B op de kaart
Klik op de marker van de gewenste Bed & Breakfast voor meer informatie over de nederlandstalige accommodatie.
B&B’s per provincie
- Bed and Breakfast in Cordoba
- Bed and Breakfast in Alicante
- Bed and Breakfast in Valencia
- Bed and Breakfast in Cadiz
Ben je eigenaar, of beheer je een Bed & Breakfast in Spanje? Je kunt jouw accommodatie gratis aan deze website met nederlandstalige B&B’s toevoegen.